Foto: Pia Heick/SVT

Boende kan få betala för Högantorpsvägen

Publicerad

Trafikverket vill att Högantorpsvägen, som går genom Salem, ska klassas som enskild väg. Det innebär att de som bor och verkar där själva måste stå för vägkostnaderna.

Det är mest ängs- och skogsmark längs den fyra kilometer långa vägen som går mellan Ladvik och Högantorp. Här kör i snitt bara runt 700 fordon per dygn. Eftersom det är så få som utnyttjar Högantorpsvägen och den är en utfartsväg som inte leder till annan ort, vill nu Trafikverket att den ska klassas som enskild väg i stället för som i dag en statlig.

– Det innebär att det är de som bor eller har verksamheter längs Högantorpsvägen som själva får ta hand om väghållningen. Man måste betala en avgift, men samtidigt får man ju också inflytande över sin väg, säger Peter Huledal på Trafikverket Stockholm.

Foto: Pia Heick/SVT

Kommunledningen upprörd

Förslaget har upprört Salems kommunledning, som inte tror att de boende i området känner till den föreslagna förändringen.

– Även om Högantorpsvägen är liten så är den viktig för de 130 fastighetsägare som finns här. Dessutom är det många Salem- och Södertäljebor som kommer hit för att spela golf eller gå ut i naturen, säger Lennart Kalderén (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Foto: Pia Heick/SVT

Äventyrar byggplaner

Förutom att kostnaderna för vägunderhållet flyttas över till de som bor längs vägen, äventyrar Trafikverkets förslag också planerna på att bygga 230 nya bostäder på en höjd intill Högantorpsvägen, menar Lennart Kalderén.

– Det är bara den här vägen som leder hit och därför måste vi ha någon som ansvarar för den, säger han.

Men kan inte Salems kommun ta över väghållningen i stället?

– Nej, det är Trafikverket som ansvarar för drift och underhåll av vägar utanför tätorterna.

Foto: Pia Heick/SVT

Beslut nästa år

Men Peter Huledal på Trafikverket tror inte att byggplanerna kommer att påverkas. Förslaget ska nu ut på remiss och tidigast i början av nästa år kan myndigheten fatta beslut i ärendet.

– Om vi beslutar oss för att Högantorpsvägen ska bli enskild väg, så kommer det att ta flera år att genomföra förändringen, säger Peter Huledal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer