Sprängmedlet låg i en nötburk. Medåtalad är en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren har överlåtit pistolen till 19-åringen. Foto: TT

19-årig Södertäljebo reste med sprängmedel i nötburk – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En livsfarlig bomb låg i ryggsäcken när en tonåring från Södertälje klev på tåget i Malmö för att åka norrut den 2 juli. 19-åringen stoppades i en tullkontroll och nu har han åtalats i Malmö tingsrätt.

Sprängmedlet låg i en nötburk och där fanns också en krutstubin med apterad sprängkapsel. I burken fanns 1,5 kilo sprängmedel. På fråga om hur farlig bomben varit för de andra tågresenärerna ombord svarar åklagare Lotten Paulsson:

– Enligt Försvarsmaktens utlåtande kan en sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet.

Särskilt farligt

Enligt Försvarsmakten var det en fungerande, apterad sprängladdning och transportsättet bedöms ha varit särskilt farligt.

I förhör har 19-åringen sagt att han varit i Malmö på uppdrag av en annan person för att hämta saker som skulle transporteras till Stockholm. Utöver den apterade bomben hade han även en skarpladdad pistol med sig.

Bar också en pistol

Medåtalad är en 31-årig Malmöbo, som enligt åklagaren har överlåtit pistolen till 19-åringen. Han ska även ha transporterat eller förvarat sprängladdningen tidigare samma dag.

Åtalet som lämnats in i Malmö tingsrätt gäller grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.