Foto: SVT

Bonuspengar ska ge centrum ansiktslyft

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har fått nära 10 miljoner kronor i byggbonus. 1,7 miljoner av de pengarna föreslås gå till Centrumföreningen i stan.

Den statliga byggbonusen på 9,75 miljoner kronor ska hjälpa Södertälje kommun med att öka bostadsbyggandet. Samhällsbyggnadskontorets förslag är att dela upp bonusen i fyra delar av olika storlekar. 1,7 miljoner kronor föreslås gå till Södertälje Centrumförening.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) menar att en putsning av centrum är ett viktigt steg för ett hållbart bostadsbyggande.

– Det är okej nu men vi vill ha en ännu finare stadskärna. Det är något som vi prioriterar att centrumet ska växa och fortsätta bort mot Södertälje Science Park, säger hon.

Inga pengar till andra centrum

Målet är sedan tidigare att Södertälje ska bli utnämnt till Årets stadskärna 2023. Det i sig, menas det, kan indirekt leda till att man minskar trångboddheten. 

– En bra stadskärna blir en bra mötesplats, och att det blir fint och rent ger en attraktivitet, säger Boel Godner.

Samtidigt får andra centrum i Södertälje inga pengar.

– Vi äger ju inte centrumen i Geneta, Ronna och Hovsjö längre. Kommunen sålde dem för några år sedan, och i efterhand tänker jag att det hade det varit bättre om vi inte hade gjort det.

Beslut på fredag

Förutom att stadskärnan ska bli renare, finare och tryggare är det ännu inte sagt vad som mer konkret förväntas av Centrumföreningen.

– Det får de själva diskutera hur de vill göra. De har det stora ansvaret.

På fredag tar kommunstyrelsen ställning till förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.