Foto: SVT

Allt längre väntetid för att få bostad hos Telge bostäder

Publicerad

Bostadssökande får vänta allt längre på att få hyra en lägenhet via det kommunala bostadsbolaget Telge Bostäder.

Den genomsnittliga väntetiden har ökat med två år sedan 2013. Då fick den som vill ha en bostad vänta i genomsnitt 6,5 år på en bostad, men de senaste 12 månaderna var motsvarande väntan 8,5 år.

– Det hänger ihop med att det är bostadsbrist i Södertälje och hela regionen, säger Jan Amnéus, chef affärsstöd- och utveckling.

Mest eftersökt är mindre lägenheter, som tvåor och treor.

– De som det är kortkötid på är stora femmor, ofta lite nyare och lite dyrare då. Där kan det vara 7-8 månaders kötid, säger han.

Hur stort problem är detta?

– Bostadsbristen är ett stort problem, men hur stort problem kötiden är, är svårt att säga. Det kan ju vara så att fler tycker att det är bra att stå i kö, och det kan ju bidra lite såklart.

Tidskrävande lösning

Vad kan ni göra åt situationen?

– Vi behöver bygga mer och andra fastighetsägare behöver bygga mer. Men det är ju väldigt långa processer, det kan ta upp till fem år från det att man hittar en lämplig plats till det att man är färdig, säger han.

Just nu bygger Telge bostäder lägenheter i Grusåsen.  

– Det blir 72 nya lägenheter där, sedan jobbar vi systematiskt med att kartlägga mark i hela Södertälje som kan vara lämplig för ny bostadsbyggnation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.