Bostadslösa barnfamiljer placeras på hotell

Uppdaterad
Publicerad

I fjol placerades 49 bostadslösa barn och deras familjer tillfälligt på hotell eller vandrarhem. En lösning som Socialtjänsten tvingas erbjuda när det saknas andra alternativ.

Södertälje är den kommun i Sverige där flest barn drabbas av vräkningar, det berättade SVT Nyheter Södertälje tidigare i veckan. Kommunerna har skyldighet att ordna så att de får tak över huvudet men på grund av den rådande bostadsbristen i Stockholms län så erbjuds familjerna oftast tillfälliga boenden på hotell och vandrarhem.

”Förödande”

I Södertälje fick 49 bostadslösa barn och deras familjer ekonomiskt stöd för att bo på vandrarhem eller hotell i fjol och fram till och med mars i år hade redan 16 barn med deras familjer fått samma stöd.

Anna Flink, områdeschef på försörjningsstöd i Södertälje kommun. Foto: SVT

I nästan hälften av fallen i fjol bodde barnen på det tillfälliga boendet i mer än en månad.

– Det är förödande, inte minst för ett barn där tryggheten är det centrala, säger Anna Flink, chef på försörjningsstöd i Södertälje kommun.

LÄS MER: Flest antal barn vräks i Södertälje

Hon hänvisar till den ansträngda bostadsmarknaden.

– Finns det inga bostäder så blir det tyvärr den här lösningen.

Vandrarhem ej skäligt

Både Förvaltningsrätten och Inspektionen för vård och omsorg har i tidigare fall slagit fast att vandrarhem inte är att betrakta som en skälig bostad, utan bara som tillfälligt tak över huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.