Priset på bostäder sjunker i Södertälje, men inte lika kraftigt som i Stockholms län i stort. Foto: TT

Bostadspriserna i Södertälje sjunker: ”En sund utveckling”

Publicerad

Priset på både bostadsrätter och villor har sjunkit i Södertälje det senaste året, precis som på många andra platser i landet. Men om man bara tittar på statistik över de senaste tre månaderna har priserna höjts igen, visar siffror från Svensk mäklarstatistik.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Södertälje sjunkit med i genomsnitt 6,2 procent. Tittar man däremot på de senaste tre månaderna har priserna i stället höjts med 7,7 procent jämfört med de tre månaderna dessförinnan.

– Utbudet minskar rätt kraftigt under sommarmånaderna, så det spelar så klart in en del, säger Henrik Backman, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Södertälje.

Trots prissänkningen det senaste året tycker han att bostadsmarknaden mår bra i Södertälje.

– Vissa mäklare i Stockholm har haft det riktigt tufft att sälja lägenheter, men det är en lite annan bransch i Södertälje. Här ser det bra ut och vi säljer lägenheter varje vecka.

Mindre sänkning för villor

För villor har priserna sjunkit med fyra procent det senaste året, men har däremot ökat med 0,2 procent de senaste tre månaderna.

– Bostadsrätterna har nog haft det lite tuffare än villorna. Det är låga räntor och därför kan man komma ganska billigt undan om man köpt en villa eftersom att man inte behöver betala in en månadshyra till en förening.

Större prissänkning i övriga länet

När SVT når Henrik Backman på telefon är han på väg till en husvisning i Järna. Han säger att bostadsförsäljningar går lite långsammare i dag och att det ser annorlunda ut nu jämfört med för ett år sedan.

– För ett eller två år sedan kunde en köpare ringa redan innan en visning och erbjuda sig att köpa lägenheten för 200 000 kronor över utgångspriset. Så ser det inte ut i dag och det är väl en sund utveckling. I dag kan en säljare inte jämföra med vad grannen fick för sin bostad för två år sedan och det hade många lite svårt att acceptera för ett halvår sedan. Nu börjar man dock inse det, säger han.

Tittar man på siffror för hela Stockholms län är prissänkningarna i Södertälje lägre än i länet i stort. Det senaste året har priserna på bostadsrätter i länet sjunkit med 8,1 procent och för villor är sänkningen 7,7 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer