Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gonzalo Lorca vill se ett mer jämställt föräldraengagemang. Hör vad han och andra föräldrar har för argument i videon. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Bottenplacering för Södertälje – mammorna tar ut flest föräldradagar

Publicerad

Sett till uttag av föräldrapenningdagar och vab så tar mammor i Södertälje ett större ansvar över barnen, enligt TCO:s jämställdhetsindex. Södertäljeborna tänker till kring vad det kan bero på.

I Södertälje tas 70 procent av föräldradagarna ut av kvinnor. Nationellt ligger ligger det på 68 procent, och sedan 2020 har männens uttag bara ökat med 0,7 procentenheter.

Detta enligt Tjänstemännens centralorganisations (TCO) Jämställdhetsindex som är ett sätt att följa utvecklingen av hur dagarna med föräldrapenning och vård av barn, vab, fördelas mellan kvinnor och män.

Siffrorna bygger på Försäkringskassans statistik över antal utbetalade dagar.

– Ta mer tillvara på tiden med barnen. Just den här tiden när barnen är små kommer aldrig tillbaka, säger Södertäljebon Gonzalo Lorca som tar hand om sin dotter på heltid.

Hör vad han och andra Södertäljebor säger om jämställdheten bland föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.