Foto: Foto: SVT

Boverket granskar boendesituationen för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Boverket kartlägger just nu boendesituationen för nyanlända flyktingar. På flera platser i landet är det vanligt med svarthandel med kontrakt och adresser. Fem städer ska granskas. I dag var Boverket i Södertälje för att särskilt titta på hur barn påverkas av att bo otryggt.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att kartlägga och analysera boendesituationen för nyanlända flyktingar i Sverige. Fem städer har valts ut att närmare studeras – Gävle, Göteborg, Hultsfred, Östra Göinge och Södertälje. Tidigare har Boverket bland annat träffat träffat kommunledningen och arbetsförmedlingen i Södertälje och idag har man träffat representanter från skola och föreningsliv för att skaffa sig en bild av hur barnfamiljer påverkas av att leva i en osäker bostadssituation med trångboddhet och svarta hyreskontrakt.

Barn känner stark oro

– När barn inte har en trygg bostadssituation så känner man en väldigt stark oro för olika saker, säger Micael Nilsson, expert på Boverket. Man får svårt att koncentrera sig i skolan, man kanske inte ens tar sig till skolan eftersom man måste flytta till ett boende som ligger långt från skolan. Man har svårt att nå skolbetygen, man kan vara orolig för olika saker, man är rädd för att föräldrarnas otrygghet ska leda till att det blir skillsmässa och olika saker.

Tror att det är vanligt

Kommunledningen är sedan tidigare medveten om handeln med svarta kontrakt och adresser bland nyanlända.

– Vi tror att det är vanligt att det förekommer, säger kommunalrådet Boel Godner (S). Vi har också lagt ett uppdrag i kommunstyrelsen för stadsdirektören att faktiskt undersöka det på riktigt också.

Enligt EBO-lagen får nya anlända välja att bo i ett eget boende istället för på flyktingförläggningen. Men för att minska problemet med svartkontrakt och handel med adresser har Södertälje kommun i flera år verkat för att lagen ändras så att Migrationsverket får möjlighet att åka ut till den adress som uppgetts för att försäkra sig om att personen verkligen har ett eget fungerande boende på platsen.

– Vårt förslag är att migrationsverket undersöker den adress man anger att man har innan man flyttar dit, säger Boel Godner. Om det inte finns någon bostad bakom adressen, om det redan bor fem familjer där, eller om det är en källare eller en vind så är det inte OK. Då behöver staten ta ansvaret för att den familjen får ett drägligt boende i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.