Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under natten mot måndagen brann det rejält i flishögen på Tvetatippen. Foto: Blåljusbilder

Stor flishög i brand på Tvetatippen

Uppdaterad
Publicerad

En stor flishög började brinna på Tvetatippen under söndagskvällen. Som en följd av branden kommer Tveta att hålla stängt för privatpersoner på måndag och tisdag, vilka istället hänvisas till Returen.

Larmet om branden på Tvetatippen kom in till SOS alarm vid 19-tiden på söndagskvällen. Till en början gällde larmet att det synts rök från anläggningen men senare utvecklades det till en brand med stora lågor.

– Insatsen pågår fortfarande, vi har en station på plats plus att det finns en ganska stor organisation från tippen där. Vi har tillsammans påbörjat arbetet med hur insatsen ska bedrivas under dagen, säger Ludwig Tejler, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, strax efter klockan sex på måndagsmorgonen.

Flishögen som brinner är ungefär 100 meter lång, 30 meter bred och 10 meter hög, enligt räddningstjänsten.

– Det är en ganska skaplig flishög men det är inte hela högen som brinner, det är delar av den, säger Ludwig Tejler.

”Inte lätt att släcka flis”

Är branden under kontroll?

– Jag skulle vilja beskriva det som att den är dämpad och begränsad. Flis är inte helt lätt att släcka, vi har en utmaning, säger Ludwig Tejler.

Vid 9.30 uppgav räddningstjänsten att de planerar att lämna platsen vid lunchtid.

– Istället kommer företagets egen personal ta över arbetet vilket är ett gott tecken på att det gått bra, säger Magnus Görtner operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Vid 15-tiden var stora delar av branden släckt.

– Det har gått alldeles utmärkt, nu är det bara lite rök kvar och inom loppet av några timmar är vi klara med arbetet, säger Kicki Carlsson, informationsansvarig Telge Återvinning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer