Enligt Södertälje tingsrätt har mannen systematiskt lurat flera stora hotellkedjor. Foto: J o/Wikimedia Commons/TT

Notorisk hotellbedragare bodde ”gratis” under flera månader – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I nio månader lyckades en 28-årig man från Brasilien bo på 17 olika hotell runt om i Stockholm och i Södertälje – utan betala en enda krona. Han greps på Scandic Södertälje i maj och döms nu till åtta månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Under sin hotellturné flyttade mannen runt på olika hotell och utnyttjade hotellens tjänster utan avsikt att betala för sig. Totalt blåste han hotellen på 41 hotellnotor till ett värde av nästan en kvarts miljon kronor.

Det framgår av en dom i Södertälje tingsrätt, som nu dömer honom till åtta månaders fängelse för grovt bedrägeri. Han ska också betala ett skadestånd på motsvarande den summa som han lurat hotellen på.

Bokade på nätet – smet från notan

Utredningen växte när det visade sig att 28-åringen under nio månader systematiskt, på snarlika tillvägagångssätt, blåst 17 olika hotell i Stockholmsregionen.

Samtliga hotellbokningar gjordes på samma bokningssajt. Vid ankomsten till hotellen uppgav 28-åringen att hans bagage var försenat och att han inte kunde betala med en gång. När han sedan lämnade hotellet hade det registrerade bankkortet ingen täckning. Vid flera tillfällen använde han sig av ett falskt pass, enligt domen.

I bevisningen finns, förutom vittnesförhör med personal från de aktuella hotellen, även GPS-positioner från 28-åringens mobiltelefon, wifi-uppkopplingar och Facebook-konversationer som visar att mannen befunnit sig på hotellen.

Greps på Scandic Södertälje

Den nio månader långa bedrägeriturnén fick dock sitt slut när han greps av polis på Scandic Södertälje den 7 maj i år. Hotellpersonalen säger i förhör att de ertappade mannen när han försökte smita ut via en låst dörr efter att ha avslutat sin hotellfrukost.

Personalen hade också fått larm från kollegorna på Scandic Skogshöjden om att samma man smitit från notan på deras hotell. 

Mannen, som är brasiliansk medborgare, nekar till brott. Han säger att varit i Sverige både som turist och som it-konsult. Han medger att han befunnit sig på några av hotellen, andra vistelser nekar han till helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.