Familjehemssekreterarna Paulina Vidal och Jonatan Ordenes Robertsson arbetar med att rekrytera familjehem och de märker av bristen på intresserade. Foto: SVT

Brist på familjehem i Södertälje – runt 25 barn väntar på permanent boende

Uppdaterad
Publicerad

Det råder brist på familjehem i Södertälje kommun. Just nu bor cirka tjugofem barn i tillfälliga jourhem i väntan på permanenta familjehem, och det är fler än vanligt.

Barn som inte kan bo kvar hos sina biologiska föräldrar kan istället flytta till ett familjehem. Orsaken till flytten kan vara att det förekommer våld eller missbruk i hemmet.

Vanligtvis väntar cirka tio barn i kommunen på en stabil hemsituation, men i dagsläget är det cirka 25 barn som istället bor i tillfälliga jourfamiljer.

Socialtjänsten är bekymrad

Läget bekymrar Södertälje kommuns familjehemssekreterare, som arbetar med att rekrytera familjer och sedan matcha dem med barnen.

– Vi har barn som kan behöva vänta i upp till ett år på ett permanent familjehem, säger Jonatan Ordenes Robertsson, familjehemssekreterare i Södertälje.

Vad är familjehem?

Familjehem kallades tidigare fosterhem.

Barn kan bo i familjehem på grund av många orsaker, bland annat om det förekommer våld eller missbruk i hemmet.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har riktlinjer för vilket arvode familjehemmet får. Det ska bland annat täcka utgifter för mat och kläder till barnen och baseras bland annat på barnets ålder.

Den lägsta rekommenderade ersättningsnivån är 6 214 kr och den högsta 13 943 kr.

Källa: Socialstyrelsen, SKL och familjehemmet.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.