Foto: TT arkiv

Bussbolaget Nobina följde resenärernas mobiler på Södertörn – utan att informera

Uppdaterad
Publicerad

Bussbolaget Nobina har i en undersökning följt hur resenärers mobiltelefoner rör sig över Södertörn – utan att upplysa sina kunder om undersökningen. Syftet är att förbättra busstrafiken vad gäller linjer och tidtabeller.

Datainspektionen framhåller vikten av att resenärer informeras.

I slutet av förra året, mellan november och december, registrerade bussföretaget Nobina människors resande, något som tidningen Mitt i har rapporterat om. Via Telia fick de tillgång till uppgifter om hur teleoperatörens kunder rörde sig över hela Södertörnsområdet.

Informationen anonymiserades, men kunderna fick inte veta att deras resemönster registrerades. Genom att följa stora grupper av anonyma resenärers mobiler kunde Nobina kartlägga resemönster. Förtydligande från tidigare artikel: Nobina har använt sig av uppgifter från Telia som inte rör den enskilda resenärens mobil, utan stora kluster av mobiler.

– Det är mer trängsel i trafiken och då måste vi också få en bättre kunskap om vart människor vill, när flest reser och hur vi då kan ta fram en så bra bussprodukt som möjligt, så att fler människor kan åka kollektivt, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.

David Erixon, kommunikationschef på Nobina, säger att de vill förbättra busstrafiken. Foto: SVT

Ser tydliga resemönster

Datan som bussföretaget samlade in anonymiserades med hjälp av Telias teknik, så att man inte kan veta vem som befunnit sig på vilken plats. Det som syns är kluster av anonyma mobiltelefoner.

– Man vet inte vem det är som har rest vart, man kan bara se att det finns resandemönster, säger David Erixon.

Datainspektionen är kritisk

Adolf Slama som arbetar som IT- och säkerhetsspecialist på Datainspektionen är dock kritisk till att anonymisera och anser att det är bra att informera om datainsamling. 

– Problemet med anonymisering är att det är svårt att göra så att man inte ska kunna spåra tillbaka på något sätt, säger Adolf Slama.

Adolf Slama, säkerhetsspecialist på Datainspektionen, menar att resenärerna kan känna sig övervakade. Foto: Pressbild

Om resenärer blir informerade om att deras mobiltelefoner användes för att undersöka resemönster är situationen en annan, menar han.

– De skulle slippa känslan av att vara övervakade, utan att man gör det på frivillig bas, säger Adolf Slama.

”Intrång i människors liv”

Personer som SVT Nyheter Södertälje pratar med i Salem är skeptiska till Nobinas projekt. En av dem är Isak Can.

– Jag tycker inte att det är bra, för jag tycker att det är ett intrång i människors liv och rörelse. Och jag tycker att det är fel, säger Isak Can.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.