”Jag har gjort fel och jag ska straffas, men det måste finnas en rimlighet” säger Lars Pousette som äger Skansholmens sjökrog. Foto: Karin Fallenius/SVT

Lars sjökrog byggde serveringsdäck på sällsynt blomma – hotades med rivning

Publicerad

När Skansholmens sjökrogs nybyggda serveringsdäck stod klart kom bakslaget. Floraväktare upptäckte att det hade byggts på sällsynta blomarter och anmälde det till Länsstyrelsen som dömde ut bygget och beslutade att företaget skulle riva däcket. Men nu har Mark- och miljööverdomstolen hävt Länsstyrelsens beslut – och företaget slipper riva.

För ägaren Lars Pousette på Mörkö var det självklart att överklaga Länsstyrelsens beslut till högsta instans. Men det har varit en påkostad process sedan hotet om rivning kom. Jurister, utredningar – och att inte kunna planera verksamheten framåt.

Hör Lars Pousette berätta varför han inte kollade upp regelverket innan serveringsdäcket byggdes, i klippet ovan.

Saknar bygglov

Som om inte bekymren med blommorna var nog. Serveringsdäcket saknar dessutom bygglov.

Varför sökte du inte bygglov?

– Det var inte tänkt att det skulle bli så stort att det skulle behövas men jag var bortrest när det byggdes och det blev fel, säger han.

Men, du som är huvudansvarig, varför hade du inte bättre koll?

– Ja, det blev som det blev och jag kommer att få betala vite till Södertälje kommun i efterhand och sedan ska det vara lugnt.

Floraväktarna

Floraväktarna är ett nätverk av naturintresserade personer som är med och bevakar och ökar kunskapen om våra hotade växter, i första hand kärlväxter.

Svenska Botaniska Föreningen ansvarar för samordningen av Floraväkteriet på nationell nivå. De regionala botaniska föreningarna sköter koordineringen ute i länen.

Källa: Svenska Botaniska Föreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.