Den anställda arbetade flera dagar med bilningsarbete och utsattes för vibrationer överstigande gällande gränsvärde. Foto: Janerik Henriksson/TT

Byggnads anmäler bolag i Nykvarn – efter arbetsplatsolycka

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads anmäler ett bolag i Nykvarn efter att en anställd råkade ut för en allvarlig arbetsplatsolycka. De kräver skadestånd på 100 000 kronor till den anställda.

Bolaget anmäls för brott mot lagen om anställningsskydd samt kollektivavtalsbrott. Det var i maj 2022 som en anställa i bolaget råkade ut för en arbetsplatsolycka. Det var när två hinkar som vägde 20 kilo styck skulle bäras ner för en trappa som olyckan skedde, det blev allvarliga skador i knä och rygg. Byggnads menar att arbetsuppgifterna innebar en stor risk för skada.

Olyckan anmäldes inte till Arbetsmiljöverket

Bolaget är under straffansvar skyldig att anmäla olyckan, något som inte gjordes trots flera påminnelser. Arbetsskadan anmäldes inte heller, och den anställda fick bristande rehabilitering efter olyckan.

Uppmanade den anställda att säga upp sig själv

”Hur faaaan kan du komma till jobbet med kryckor. Du gör bort din arbetsgivare, Alltså Företaget. Faaaan.”

Så skrev bolaget i ett SMS till den anställda efter att han besökt bolaget och uttryckt en vilja att få komma tillbaka till arbetet med anpassade arbetsuppgifter.

Vid en arbetsplatsolycka har arbetsgivaren ett ansvar att lägga upp en plan för att den anställda ska kunna återgå till arbetet med hälsotillståndet i åtanke. Men bolaget tog aldrig fram en plan, utan försökte istället övertala den anställda att säga upp sig själv – vilket den anställda gjorde.

Skadeståndskrav på 200 000 kronor

Nu yrkar byggnads på att bolaget ska betala den anställdes uteblivna lön för perioden efter olyckan samt allmänt skadestånd på 100 000 kronor. Även allmänt skadestånd med 100 000 kronor för kollektivavtalsbrott till Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.