Byggställning rasade vid Södertälje sjukhus – patienter flyttas

Uppdaterad
Publicerad

En byggnadsställning har rasat vid Södertälje sjukhus. Den har slagit mot byggnaden och krossat fönster och glastak.

Sjukhuset har gått upp i förstärkningsläge och tar endast emot akut sjuka patienter med anledning av rasrisken, meddelar sjukhuset. Förlossningspatienter hänvisas till andra sjukhus i regionen. 

De hårda vindarna har rivit ner stora delar av en byggnadsställning på sjukhusets tak. Strax efter 17 meddelade sjukhuset att man går upp i förstärkningsläge på grund av rasrisken.

”Sjukhuset är nu enbart öppet för akut sjuka patienter. Ingen planerad verksamhet kommer att bedrivas under måndagen. Vi ber därför att innvånare som inte behöver komma till sjukhuset akut väntar med att besöka sjukhuset tills ny information kommer.”, meddelar Magnus Nelin, tillförordnad kommunikationschef på Södertälje sjukhus.  

Födande kvinnor hänvisas till andra förlossningsenheter i region Stockholm. 

”Hela byggnaden skakade”

Undersköterskan Christine Lundquist hade precis avslutat sitt nattpass på förlossningen när byggnadsställningen lossnade.

– Helt plötsligt dånar det och hela byggnaden skakar! Tänkte först att det måste ha varit ett stort fordon som kört in i byggnaden. Men när vi ser ut så är det byggställningarna uppe på taken som rasat över stora delar runt sjukhuset, säger hon.

Flyttar patienter

Trafikavspärrningar har upprättats vid platsen där ställningen rasade. Det finns inga uppgifter om personskador.

– Den slog sönder några fönster och ett glastak, så vi har spärrat av nere på marken och försöker nu surra fast det som går, säger Andreas Blomquist, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Enligt Blomquist har sjukhuset flyttar verksamheten längre in i huset för att komma bort från fönstren.

Faran inte över

På eftermiddagen utökades avspärrningen då man ännu inte lyckats säkra byggställningen.

– Vi har koll på in- och utgångar för att förhindra skador, säger Andreas Blomquist, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Hur länge arbetet med att få bort byggställningen väntas pågå är i nuläget oklart. En förundersökning om framkallande av fara för annan är inledd.

”Ska utreda vad som hänt”

Åsa Berg, kommunikationschef för Locum som ansvarar för bygget, säger man försöker säkra upp delar som lossnat.

– Det är fortfarande dåligt väder. Vi försöker se till att vården kan fortsätta sitt arbete så gott det går, säger hon.

– Det viktigaste är att inga personer kom till skada. Men detta var inget vi förväntade oss. Vi kommer framöver utreda vad som hänt, men vädret har spelat stor roll i detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.