Så här kan det nya bostadshuset på Orionkullen komma att se ut lagom till 2018 eller 2019, om allt går som Södertälje kommun planerat. Foto: Kirsh+Dereka Arkitekter

Byggplaner på Orionkullen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Byggplanerna på Orionkullen har tagit en ny vändning. Nu överklagas ärendet till Mark- och miljööverdomstolen.

Södertälje kommuns planer på att bygga ett 70-tal lägenheter, handel, parkering samt utställningshall, på Orionkullen, har länge varit omstritt. Planerna har tidigare överklagats till Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen – och nu till Mark- och miljööverdomstolen.

Bostadsförening överklagar

Bostadsrättsföreningen Polstjärnan, som huserar i en byggnad mittemot, tycker att mer hänsyn bör tas till att Orionkullen ligger intill Södertäljes enda bevarade 1700-talsbyggnad av sten. Medlemmarna i föreningen tvekade inte att driva ärendet vidare.

– Den här gången kör vi en hårdare linje. Ska man bygga så måste man göra det mer smakfullt, säger Svante Omberg, föreningens ordförande.

”Unik plats”

Han poängterar att föreningen inte är emot bygget i sin helhet. En stor del av kritiken ligger i att bostadshuset blir så högt att det skymmer Gamla Flickskolan.

– Huset är alldeles för dominerande mot vårt kvarter och även mot Orionkullen. Ska man bygga överhuvudtaget mot denna unika plats, så måste man ju vara medveten om att man gör ett stort ingrepp i den här 1700-talsmiljön som delvis finns kvar här, sa Svante Omberg till SVT tidigare.

Nu väntar besked om Mark- och miljööverdomstolen beviljar prövningstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.