Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Dickson menar att en höjd status skulle göra uppdraget som jour- och familjehem mer attraktivt. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Brist på jour- och familjehem i Södertälje – nu satsar kommunen på mentorsfamiljer

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje kommun har stort behov av nya jour-och familjehem. Nu satsar de även på mentorsfamiljer. En av dem är Carina Dickson i Järna, som också varit jour-och familjehem i 12 år.

– Det är klart att jag öppnar dörren när någon behöver det, säger hon.

Victoria Larsson är resultatområdeschef på socialtjänsten i Södertälje kommun. Hon säger att behovet handlar om att få fler intresserade familjer.

För att hitta familjer som matcher det unika behovet som ett barn har behöver vi ha flera familjer att välja på, säger Victoria Larsson.

Kommunens satsning på mentorskapet ska stötta och koppla ihop erfarana jour- och familjehem med nya, och finnas där när socialtjänsten i kommunen inte är tillängliga.

Vad är det en mentorsfamilj kan bidra med som socialtjänsten inte kan?

– Jour- och familjehem med egen erfaranhet har ett annat perspektiv, och har också i uppdrag att anordna träffar med nya familjer där man kan prata om erfarenheter, dilemman och ge råd, säger Victoria Larsson.

”Tror på en statushöjning”

Carina Dickson har varit jour- och familjehem i 12 år. Hon har precis blivit en av kommunens nya mentorsfamiljer. Hon ser positivt på initiativet, men tror att det behövs något annat för att locka in fler till att bli jour- och familjehem.

Ett alternativ är mentorskap, men jag tror att det behövs någonting som får familjer att vilja gå in i detta. Jag tror på en statushöjning, säger Carina Dickson.

I videon: Därför bestämde Carina sig för att bli jour-och familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.