Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Catrin har bott i sin ombyggda vagn i sex år. ”Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bo i en lägenhet nu”, säger hon. Foto: Maja Flygt/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Catrin bor i en gammal cirkusvagn: ”En frihetskänsla”

Uppdaterad
Publicerad

Odling och miljömedvetenhet lockade Catrin utanför Södertälje till livet i en bostadsvagn på 24 kvadratmeter, utan rinnande vatten. Hennes ”tiny house” är en ombyggd cirkusvagn från 60-talet och nästan allt i hemmet har hon fått ta över eller köpt second hand.

Det var när kollektivboendet som Catrin tidigare bodde i löstes upp som hon fick syn på vagnen, till salu för strax under hundra tusen kronor.

– Jag vill minimera mitt ekologiska avtryck så mycket som möjligt, säger hon.

Vagnen står på en gård där hon får hyra platsen billigt och dessutom hushåller hon noga sina resurser. Rent ekonomiskt tror hon att hon skulle kunna klara sig på att bara jobba två dagar i veckan.

– Jag är förskollärare. Jag har en ansvarsroll som gör att jag måste jobba fyra dagar i veckan, men då kan jag spara mycket pengar. Jag skänker till miljöorganisationer som jag är aktiv i, sparar till solceller, resor och hjälper min pensionerade mamma.

Många frågor om ”tiny house”

Hon ser ett ökat intresse kring de små rullande husen, så kallade ”tiny houses”.

– Det är många som frågar och jag ser att det är många som letar, det svåra är egentligen att hitta en plats där vagnen kan stå, säger hon.

Starta videon för att följa med in i vagnen.

Bor du på ett annorlunda sätt? Hur har bostadsbristen påverkat ditt val av boende? Klicka dig gärna in i detta frågeformulär och svara på några korta frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer