Hör Christer Persson berätta i klippet om att inte få gå till jobbet: ”Inte kul-i-jul”. Foto: David Moro/SVT

Daglig verksamhet stängde i 60 procent av kommunerna – brukaren: ”Det var skit”

Publicerad

Av alla aktiviteter inom LSS som ställdes in eller begränsades under pandemin, gällde de flesta fall daglig verksamhet, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.  

– Personer med insatser via LSS har vanligtvis ett begränsat socialt nätverk, och den dagliga verksamheten fyller en väldigt viktig funktion. Man kan prata om dubbla konsekvenser för den här gruppen, säger Karin Flyckt som skrivit rapporten.

I Stockholms län stängde 60 procent av kommunerna och stadsdelarna någon gång under 2020 helt ner den dagliga verksamheten.

Rapporten från Socialstyrelsen visar att indragna och begränsade aktiviteter har bidragit till ökad psykisk ohälsa bland personer med insatser via LSS.

I klippet berättar några av brukarna på daglig verksamhet i Salem hur det kändes när verksamheten var stängd i fyra månader: ”Man började längta efter jobbet, faktiskt”.

Så här såg det ut i din kommun

Kommuner som inte genomförde förändringar:

Danderyd

Nykvarn

Vaxholm

Kommuner som genomförde förändringar:

Botkyrka

Ekerö

Haninge

Huddinge

Järfälla

Lidingö

Nacka

Norrtälje

Nynäshamn

Salem

Sigtuna

Sollentuna

Solna

Stockholm

Sundbyberg

Södertälje

Tyresö

Täby

Upplands Väsby

Upplands-Bro

Vallentuna

Värmdö

Österåker

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.