Tom Tits hade inte lika många sommarbesökare som vanligt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dålig sommar för Tom Tit

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökare till Tom Tit i Södertälje minskade avsevärt i somras. Brohaveriet var den störst bidragande orsaken till minskningen men även vädret och konkurrens inverkade.

Marie Karlsén, marknadschef på Tom Tits experiment i Södertälje skräder inte orden när hon berättar om sommaren som varit. Jämfört med rekordåret 2015 gick antalet besökare ned med 40 % i somras.  

Man drog sig för att besöka Södertälje

– Vi fick många samtal från potentiella besökare som var oroliga att de inte skulle kunna ta sig fram till Södertälje. Vi har också hört från andra näringsidkare att det inte gick så bra för dem heller i somras, förklarar Karlsén. 

Inte bara brons fel

Men det går inte bara att skylla på bron. Vädret har också inverkat negativt. Sol och vackert väder innebär att färre människor vill besöka Tom Tit och  hellre söker sig till badstränder och andra aktiviteter. Konkurrensen från leklandet Exploria i Botkyrka har också känts av. Det faktum att många muséer i Stockholm sedan en tid tillbaka har gratis inträde har också kommit att påverka Tom Tits verksamhet. Det har man försökt motverka genom att sänka priset för elever från skolor utanför Södertälje. Men Södertäljeskolorna får komma in gratis.

– Vi har redan sett resultatet. Fler skolor har redan kommit på besök sedan vi sänkte inträdesavgifterna, berättar Karlsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.