Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT listar de dyrast sålda sticklingarna på Tradera. ”Den ser nästan lite trasig ut” säger, sticklingsentusiasten Oskar Widmark i klippet. Foto: TT/SVT

Därför säljs sticklingar för tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

Marknaden för sticklingar har exploderat de senaste åren. 31 500 kr för en stickling – det är rekordet för den dyraste hos auktionsföretaget Tradera. I videon berättar Oskar Widmark, sticklingsentusiast och säljare, hur det kommer sig att priserna kan dra iväg.

Mellan 2020 och 2021 ökade försäljningen av sticklingar på auktionstjänsten Tradera med 20 procent. Siffror som SVT tagit del av visar att trenden fortsätter hålla i sig även i år.

– Den starka uppgången i fjol kan säkert vara en pandemieffekt och det faktum att försäljningen ligger kvar på ungefär samma nivåer i år tyder ju på att intresset för sticklingar fortfarande är väldigt stort, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

”Säljs privat”

Vissa unika sticklingar har med åren dragit iväg ännu mer i pris. Förra året såldes en stickling privat för närmare 100.000 kr.

– När man säljer för den summan brukar det ofta handla om att köparen och säljaren vill skapa en relation. Då väljer man många gånger att sälja privat istället för att använda sig av en auktionsida, säger Oskar Widmark, sticklingsentusiast och säljare.

I videon ovan listar vi de dyraste sticklingarna som sålts de senaste tre åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.