Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Igelstaverket har inte producerat el under hösten. Hör Söderenergis vd Karin Medin som ställer sig frågande till vad som gick snett. Foto: Linda Asmar/SVT

Igelstaverket stod still i höstas: ”Katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Ett planerat underhållsarbete på Igelstaverket resulterade i komplikationer som satte stopp för elproduktionen under stora delar av hösten. Nu är elproduktionen igång igen, men ett kraftigt minusresultat kvarstår.

Det var arbetet att se över en turbin på 350 ton som resulterade i tekniska problem. I oktober var underhållsarbetet klart, men efter fyra veckor togs beslutet att återigen stoppa produktionen då vibrationer och tekniska problem uppstod. Efter det väntade en höst helt utan elproduktion från Igelstaverket, med en förlust på hundratals miljoner. Karin Medin, vd på Söderenergi ställer sig frågande till vad som gick snett. 

– Självklart kommer vi ha diskussioner med leverantören av turbinen, men vad som gick snett återstår att se, säger Karin Medin, vd på Söderenergi.

SVT har kontaktat Siemens energy, som inte vill ge en kommentar. 

Underhållsarbetet av turbinen görs vart åttonde år, och sommaren 2022 var andra gången arbetet genomfördes.

Titta på videon för att höra Igelstaverkets vd berätta om vad som gick snett och hur arbetet med elproduktionen går vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.