Vännerna i Hölö har spelat det medeltida hasardspelet Kille i 60 år. Foto: SVT

De har spelat medeltida kortspel i 60 år

Uppdaterad
Publicerad

I Hölö firar ett gäng lantbrukare jubileum. För 60 år sedan började de spela Kille, ett anrikt hasardspel som har rötter långt tillbaka till 1500-hundratalet.

Att spelet har ett par hundra år på nacken märks inte minst på kortens namn – husaren, blarren och förstås killen, som gett namn till spelet.

– Tittar man på blarren till exempel så kan man tycka att det är lite medeltid, säger Stig Johansson när han visar upp korten.

Långvarig tradition i Hölö

Kortspelet uppfanns i Frankrike på 1500-talet. Kortet längst till höger heter Blarren och är i regel lekens lägsta valör, och Harlekin, i förgrunden på vänstra bilden är i regel bäst att få på handen. Foto: SVT

Traditionen började med en studiecirkel för några av bygdens lantbrukare. Då träffades de bland annat för att diskuterade gödsling, kalkning och momsredovisning.

I dag är de ett sammansvetsat gäng som träffas en gång i veckan hemma hos varandra för att spela tillsammans. Alla är Hölöbor sedan födseln och trots deras långa vänskap har de fortfarande mycket att prata om.

– Det händer ju hela tiden saker och ting. Vi diskuterar politik, hälso- och sjukvård till exempel. Vad man tycker ska hända och vad man är förbaskad på som inte händer, säger Bertil Gustafson.

Färgat av sig på svenska språket

Kortspelet Kille uppfanns i Frankrike på 1500-talet och hette då coucou. Fram till i dag finns det fortfarande spår av spelet i det svenska språket. Uttrycket ”svinhugg går igen” är till exempel hämtat från spelet och betyder ungefär att man får tillbaka den elakhet som man utfört.

I dag är det allt färre som spelar spelet och i handeln lyser kortlekarna med sin frånvaro. Men i Hölö kommer spelet att fortsätta.

– Det är ju som mycket annat, det är ju kultur. Och roligt, säger Stig Johansson.

– Det är en helt annan typ av spel än en vanlig kortlek, för här kan man vinna på minsta kortet och det kan du aldrig på en vanlig kortlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.