Föreningen Gnestapendeln håller namninsamling. Fr.v. Kerstin Öhrner, Elisabeth Lundberg Karlsson, Benny Åberg, Tony Henningsson, Ingmar Oderstedt, Anna Rova och Kira Rova. Foto: SVT

De kämpar för fler avgångar mellan Södertälje och Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

På helgerna går pendeltågen mellan Södertälje och Gnesta en gång varannan timma, det är för sällan menar föreningen Gnestapendeln. Nu kämpar de hårt för att få tätare tågtider.

På pendeltågstationen i Järna står ett grupp människor klädda i gula banderollen med texten ”Föreningen Gnestapendeln”. Idag är de i full gång med att samla in namnunderskrifter för att förbättra tågtiderna på helgerna.

– Flera som vi har pratat med har tvingats sluta på sina jobb eftersom det inte fungerar med att pendeln bara går varannan timma på helgerna, säger Anna Rova.

Namninsamlingen började för en vecka sedan och de uppskattar att de hittills fått in cirka 500 namn.

– Det går inte ihop med att man ska åka mindre bil, om pendeln går så sällan tvingas många ta bilen ändå, säger Ingemar Oderstedt.

”Man kan inte leva så”

En av de som skriver under med sitt namn för fler turer på linjen är Aurora Unge.

– Är man i Stockholm på aktiviteter får man åka hem igen som ett snällt barn vid kvart över elva på kvällen. Man kan inte leva så.

Får man inte räkna med att pendeltågen går mer sällan om man bor en bit bort från stan?

– Nej jag tycker inte det. Jämfört med andra linjer är det något extremt här.

I slutet av januari förde föreningen även fram sin kritik över prioriteringarna längst spåren till infrastrukturministern Tomas Eneroth.

SL medveten om missnöjet

På SL är man medveten om missnöjet men menar att anledningen till den glesa tidtabellen är att banan är hårt belastad med fjärrtåg. De bedömer också att det är relativt få resenärer längs linjen.

– Gnestapendeln är alltid uppe för diskussion och vi vill att resenärerna ska få en så bra trafik som möjligt. Men det är inte bara vi som bedömer det utan vi är också en del i ett större system, Suss Forsman Tulberg, kommunikatör på SL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.