Hör Hovsjöborna Emma-Lie och Anna berätta om hur de vaknade av storbranden. Foto: Alexander Färgren

De vaknade av branden i Hovsjö: ”Trodde det var krig”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten lyckades begränsa branden i Hovsjö och rädda fastigheten som förutom vandrarhem även inrymmer vårdcentral, rehabklinik och tandläkare. Men flera av verksamheterna kommer nu tvingas hålla stängt en längre tid på grund av vatten- och rökskador.

– Det är såklart jättetragiskt. Var ska alla sjuka gå nu, säger Hovsjöbon Emma-Lie Näslund som liksom kompisen Anna Niemierko vaknade av det stora räddningspådraget natten mot onsdagen.

”Vet inte när vi kan öppna igen”

Nicholas Thalén är verksamhetsansvarig på Hovsjö Rehab, en av de drabbade lokalerna. På onsdagsförmiddagen tog han emot patienter på parkeringen och fick be dem vända hem.

– Vi har 20 medarbetare som inte har någon arbetsplats och vi vet inte när vi kan öppna igen. Jag har varit inne och kollat och det var rök och forsade vatten från ventilationen. Det är ju såklart jättetråkigt. Jag har inte hunnit reflektera över allt än. Jag går fortfarande på adrenalin, säger han till SVT.

Hör Hovsjöborna Emma-Lie och Anna berätta om chocken när de vaknade av branden i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.