Saveen Shamasha, Patricia Said, Diana Kasabian och ungdomsledaren Hannan Masud. Foto: SVT

Deras idol heter Franciskus

Uppdaterad
Publicerad

Påven Franciskus har landat i Skåne. Och för 52 kristna ungdomar i Södertälje betyder det att man sätter sig i en buss och åker 60 mil söderut.

Under benämningen ”From conflict to communion” är påven Franciskus på besök i Sverige.

Det är en anspelning på att måndagen den 31 oktober nästa år är exakt 500 år sedan Martin Luther spikade fast sina 95 teser. En handling som resulterade i en djup splittring i den kristna världen.

”Han är jordnära”

Men den argentinske påven Franciskus, som har gjort sig berömd även utanför den katolska världen för sin okonventionella stil, gör besöket i ett försök att få dem två kyrkorna att försonas.

– Påven är som min idol. Han inspirerar mig jättemycket, säger Saveen Shamasha som har sett påven tidigare i Rio de Janeiro.

– Han är väldigt jordnära, och gillar inte det här flashiga, säger Diana Kasabian som har sett Franciskus i både Rio de Janeiro och i Krakow.

Hoppas på återförening

På tisdagen hålls en mässa i Swedbank stadion i Malmö. På plats finns 52 ungdomar från Södertälje, där två tredjedelar består av katoliker och resten från andra församlingar i stan.

Med påven Franciskus har man börjat kunna hoppas på en återförening mellan den lutherska och katolska världen.

– Han kanske enar oss. Det vet man aldrig, säger Patricia Said som får se påven för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.