Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det med ballongskräp? Kommer även folieballonger omfattas? Se fem fakta om den nya ”ballongskräplagen”. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Det här är den nya ”ballongskräplagen”

Publicerad

Kommer det bli färre ballonger på kalasen? Kanske, men framförallt hoppas Naturvårdsverket att det ska bli mindre ballongskräp ute i naturen. Till årsskiftet börjar en ny förordning gälla för att försöka minska ballongskräpet. De nya reglerna är en del av EU:s plastdirektiv som påverkar flera olika produkter.

Från och med år 2024 ska alla som tillverkar eller importerar ballonger till Sverige anmäla sig till naturvårdsverket och år 2025 kommer de behöva betala en avgift för att ballonger skräpar ner i naturen.

Hur den nya förordningen kommer påverka dig som planerar nästa kalas är fortfarande oklart, eftersom avgiften inte är fastställd ännu. Enligt Naturvårdsverket tror man att det främst kommer handla om ökad information om nedskräpningen till konsumenterna.

”Blir orosmoment”

På butiken Partyland, som säljer ballonger i hela landet, tror man att den nya avgiften även kan få en påverkan på priserna.

– Det är klart att det kan påverka oss. Vi på Partyland jobbar enligt de satta regler som finns gällande våra produkter inom EU och i de länder vi har butiker. Alla eventuella skatter och avgifter kan alltid komma att påverka priset på produkter, precis som allt annat som påverkar alla i dessa tider, säger Patrick Bruna, chef för franchiseverksamheten inom Partyland i Sverige.

Nedskräpningsavgifterna

Än så länge vet man inte hur många som kommer omfattas av den nya förordningen eller hur hög avgiften kommer bli.

Nu ska alla producenter, som tillverkar eller importerar ballonger till Sverige, anmäla sig till Naturvårdsverket som sedan också har tillsynsansvar.

För att räkna ut hur stor avgiften ska bli samlar Naturvårdsverket in uppgifter från alla Sveriges kommuner om hur mycket skräpet kostar att städa upp, den kostnaden ska istället ballongproducenterna stå för.

Ballongerna är en i raden av olika plastprodukter som påverkas av de nya nedskräpningsavgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.