40 poliser till Södertäljes utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Polisens nya ”Initiativ Mareld” lovar högre koncentration på utsatta områden i hela landet.

För Södertäljes del betyder det 40 poliser som bara ska jobba med Lina hage, Ronna och Geneta.

Polisens nya initiativ är nationellt och innebär i Stockholmsområdet att ungefär 300 poliser ska omfördelas för att koncentrera sina krafter på speciellt utvalda och utsatta områden. Polisen väljer att kalla det för särskilt prioriterade områden och i Södertälje finns tre sådana: Lina hage, Ronna och Geneta.

40 poliser

Ungefär 40 poliser kommer att på heltid ägna sig åt kontaktskapande, utryckning, spaning och liknande. Tony Garabet är en prisad eldsjäl, fritidsledare och grundare av föreningen Fotbollsgemenskapen. Han har lång erfarenhet av att jobba i de sagda områdena.

– Det här behövs. Just nu är det en väldigt stor arbetsbörda som läggs på föreningar och andra som lägger ner sin tid på ungdomarna här, säger han.

Mer i lönekuvertet

För de poliser som tar sig an uppgiften kan det bli aktuellt med högre löner än vanligt. Detta för att arbetsuppgifterna kommer att bli mer betungande.

– Ja, det är viktigt att man orkar med det här hela vägen. Och att vi är på plats länge med kunnig och engagerad resurs, säger Peter Nylind som är polisområdeschef i Södertälje.

Är det här någon slags femårsplan?

– Minst fem år. Tanken är att det inte är någon dagslända.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.