Foto: SVT

Diskande hjälpte Jonni in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens såkallade snabbspår ska underlätta för nyanlända att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. För 28-åriga Jonni Blbleh var vägen till fast jobb kort.

Genom skräddarsydda insatser ska nyanlända lättare etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, hoppas regeringen som satsar stort.

Men de så kallade snabbspåren löser fortfarande inte det stora beskymmret som är att många nyanlända ofta saknar bostad. Det menar Södertälje kommun.

– Om man inte har ett ordnat boende, vilket många nyanlända inte har, de bor trångbott och tvingas flytta runt, så får man inte den ro som krävs för att kunna etablera sig i det nya landet. Man har mycket annat att fokusera på, säger Johan Shrikant Ward, sakkunnig inom asyl och migration på Södertälje kommun.

Många pusselbitar

Regeringens satsning handlar om att ta fram både utbildningar och praktikplatser som ska rusta de nyanlända för arbetsmarknaden. Men Johan Shrikant Ward pekar på ytterligare hinder som förlänger processen.

– Det är också så att en nyanländ kan komma hit med hög utbildning men att det tar tid att få den översatt och godkänd.

Andra fasta jobbet

28-åriga Jonni Blbleh är en av få nyanlända som redan är inne på sitt andra fasta jobb. Men det har inte varit lätt. När han flydde kriget i Syrien 2012 raserade hans livsdrömmar.

Han ville länge bli präst men efter fem års studier började kriget trappas upp och han lämnade landet. 2013 fick han svenskt uppehållstillstånd och sökte då prestigelöst alla jobb han kom över.

– Min plan var att börja jobba med vad som helst och sedan sakta, sakta integrera mig och utvecklas, säger han.

Så småningom fick Jonni jobb som diskare på en restaurang i Södertälje. Och han tog det utan att tveka.

– Det var normalt att ta det steget, det hjälpte mig att gå vidare i samhället och livet.

Lättare med fast jobb

Under sina fyra månader som diskare passade Jonni på att studera svenska samtidigt. Och sakta gjorde han framsteg i språket vilket ledde till hans första fasta jobb – som lots för nyanlända.

Och från och med i år har han börjat sitt andra fasta jobb – denna gång som brevsorterare.

– Jag visste inte att fast jobb är så viktigt i Sverige. Men varje person jag berättade det för sa att det är jättebra. Det känns som att jag börjar integrera mig i samhället nu, säger han och fortsätter:

– Jag kan köpa bostad, jag kan fixa allting. Utan fast jobb kan jag inte ha abonnemang eller lägenhet.

Snittet: Sju år

Johan Shrikant Ward på Södertälje kommun, säger att det i genomsnitt tar sju år för nyanlända att få jobb i Sverige och han är imponerad av Jonni Blbleh.

– Det är en väldigt stark bedrift eftersom det är erkänt svårt att som nyanländ få jobb i Sverige, säger han.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag tänker topp topp. Super! säger Jonni Blbleh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.