Djurägare polisanmäls efter vargattacker

Uppdaterad
Publicerad

Efter upprepade vargattacker polisanmäler nu länsstyrelsen Stockholm berörda djurhållare för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sina djur.

Under fem månader har attackerna från varg fortgått. Händelserna har skapat en konflikt mellan länsstyrelsen och djurägarna. Under den senaste veckan har fem vargattacker skett mot får på Molstabergs säteri.

I dag kom en ny vändning i följetången. En polisanmälan mot fårägarna har lämnats in.

– Det är en ytterst ovanlig situation som ligger till grund för anmälan där upprepade angrepp tillåts fortgå utan att, som vi bedömer det, relevanta åtgärder görs för att förhindra dem och skydda djuren. Varken rovdjursstängsel eller nattfållor har använts, trots upprepade påpekanden och hjälp med tillfälliga stödinsatser från Länsstyrelsens personal, säger Ulrika Geber, lantbruksdirektör vid Länsstyrelsen.

Vem ska betala rovdjurstängel

Molstabergs säteri har tidigare menat att det bidrag som länsstyrelsen erbjudit varit långt ifrån tillräckligt för att kunna skydda djuren. Om djuren skulle få det skydd som krävs skulle kostnaderna bli allt för stora. Bollen har därför kastats tillbaka till länsstyrlesen för att få mer pengar. Nu sätter man dock ner foten i Stockholm.

– Djurhållarna har även tackat nej till bidrag för stängsling och avstått från frivilliga arbetsinsatser för att sätta upp ett godkänt rovdjursstängsel. Djurhållarnas befintliga stängsel har delvis haft stora brister som gjort det möjligt för varg att ta sig in upprepade gånger på samma ställe och döda får i hagen, säger Ulrika Geber.

Fårägare förbluffas

Molstabergs säteri som driver fårfarm i närheten av Sjundareviret ställer sig i dag inte bara frågande till polisanmälan utan även kunskapsnivån hos handläggarna på länsstyrelsen.

– Vi är tacksamma för att det kommit in en polisanmälan. Det betyder att någon annan myndighet får ta över det här ärendet så att vi kan få rätt i sak. Men samtidigt är länsstyrelsens agerande absurt. Uppgifterna de går ut med är direkt felaktiga, säger fårägarnas advokat Björn Aschen.

Det som det juridiska ombudet främst ställer sig frågande till är att ägarna till djuren ska ha brister i sin tillsyn av djuren och att de sagt nej till rovdjursstängsel.

– Vi har aldrig sagt nej till stängsel utan velat ha mer stängsel. En veterinär från länsstyrelsen var själv här i augusti och ansåg att Molstaberg var en mönstergård. Deras tolkning av djurskyddslagen är fel. Varje djurägare ska inte behöva sätta upp rovdjursstängsel så snart deras djur hotas, säger Björn Aschen.

Hur reagerade ägarna till fåren när de fick reda på polisanmälan?

– De trodde inte att det var sant. Samtidigt som de ska valla in 600 får inför natten och sedan vänta på nästa vargattack blir de polisanmälda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer