Södertälje kommuns HR-direktör Johan Lefverström menar att DO har identifierat förbättringsområden i kommunens styrdokument. Foto: TT

DO: Kommunen brister i rutiner mot diskriminering

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har granskat Södertälje kommuns riktlinjer och rutiner för hantering av trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. Nu slår DO fast att kommunen inte uppfyller kraven.

DO har begärt att få ta del av de rutiner och riktlinjer kommunen har för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier bland sina anställda. De gör bedömningen att kommunen inte uppfyller kraven enligt diskrimineringslagen. De krav som ställs är att det tydligt ska framgå att arbetsgivaren inte accepterar trakasserier och diskriminering.

Otydliga riktlinjer för repressalier

Enligt DO:s bedömning har kommunen tillräckliga riktlinjer när det gäller trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och mobbing. Men det framgår inte tydligt att samma åtgärder även ska tillämpas vid repressalier.

Repressalier innebär att arbetsgivare utsätter en arbetstagare för ”bestraffningsåtgärder”. Det kan exempelvis handla om att arbetstagaren får orimlig arbetsbelastning eller blir ifråntagen arbetsuppgifter som straff efter att hen anmält arbetsgivaren för trakasserier eller lagbrott.

Kommunen: ”DO har identifierat förbättringsområden”

Att tydliga riktlinjer och rutiner saknas kan, enligt DO, leda till att en arbetstagare som utsätts för repressalier inte vet var hen kan vända sig för att anmäla det eller att en arbetsgivare inte vet hur frågan ska tas vidare.

Kommunen ska efter granskningen se över sina riktlinjer och rutiner.

– Vi kommer nu att göra en noggrann genomgång av DO:s synpunkter och därefter göra de förtydliganden i våra riktlinjer och rutiner som behövs, säger Johan Lefverström, HR-direktör Södertälje kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.