• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI utvecklas genom bland annat datainlärning, vilket innebär att den lär sig av redan existerande data och information. Hör hur det kan bli diskriminerande i videon. Foto: Moa Bergman/SVT

DO: Så kan AI bli diskriminerande – förutfattade meningar återspeglas i systemet

Uppdaterad
Publicerad

Utvecklingen av AI medför inte bara möjligheter utan även potentiella risker. Christina Jönsson, utredare på Diskrimineringsombudsmannen, reder ut hur en ökad användning kan leda till diskriminering.

Enligt en rapport som Diskrimineringsombudsmannen (DO) tog fram förra året uppgav 14 av de 34 myndigheterna som deltog i enkäten att de använder sig av automatiserat beslutsfattande.

Något rapporten kunde konstatera är att de 14 myndigheterna i stort sett saknar ett diskrimineringsperspektiv i de automatiserade beslutsprocesserna.

Starta videon för att höra vilka risker användning av AI medför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.