Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anstalten Hall utanför Södertälje Foto: TT

Får inte längre ta emot pengar – nu strejkar de intagna på Hall

Uppdaterad
Publicerad

Intagna på två avdelningar på anstalten Hall har gått i strejk. Orsaken är ett missnöje över Kriminalvårdens nya regler för anhörigas möjligheter att sätta in pengar till de som avtjänar straff.

I måndags fattade Kriminalvårdens generaldirektör ett nytt beslut om möjligheterna för anhöriga att ge pengar till intagna, ett beslut som tidigare väckt missnöje på anstalten i Norrtälje.

”Fredligt i nuläget”

På Hall har nu även 112 av 171 intagna valt att inte gå till sina arbeten, enligt anstaltenschef Mats Ehn.

– Strejken är fredlig i nuläget. De intagna blir kvar i celler tre timmar på förmiddagen och tre timmar på eftermiddagen istället för att gå till jobbet, säger han.

Anstalten har även satt in lite mer personal.

Informerar om konsekvenser

Att intagna strejkar på svenska fängelser är mycket ovanligt, enligt Mats Ehn, och i nuläget hanterar Kriminalvården situationen genom att informera om konsekvenserna av strejken.

– De kan ju strejka hur länge som helst. Vi försöker informera om att deras strejk inte kommer att ändra generaldirektörens beslut, utan att det går ut över dem själva eftersom de inte kommer får sin lön.

Hur länge strejken kan pågå är oklart.

– Vi hoppas och tror att det kommer vara övergående. Inom en vecka borde det vara löst, säger Mats Ehn, på anstalten Hall.
 

Hör Lennart Palmgren, avdelningschef på kriminalvården, berätta om bakgrunden till missnöjet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer