Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Dietmann är säkerhetsansvarig i SSK. Han menar att en vis mängd stök inte är förvånande i samband med idrott, mycket folk och derbyn. Men att det finns gränser. Hör honom om åtgärderna inför fredagens match. Foto: Bildbyrån och Nada Razooq/SVT

Efter avbrutna matcher – så ska de stoppa stöket i derbyt

Uppdaterad
Publicerad

Stök på läktaren i Scaniarinken har gjort att två derbymatcher i vinter avbrutits. Därför har SSK tillsammans med supporterföreningarna gjort flera åtgärder för att det inte ska upprepas inför fredagens match.

Så sent som för ett par veckor sedan avbröts ett derby mellan Södertälje Sportklubb och AIK i Hockeyallsvenskan. Samma visa var det i november i match mot Djurgården.

Bortasupportrar vägrade att visiteras

I matchen mellan SSK och AIK återupptogs inte matchen förrän bortaklacken lämnade arenan, detta efter att de avfyrat pyroteknik.

AIK har varit kritiska mot kollektiva bestraffningar, då de menar att inte alla i en klack ställer till problem. SSK:s säkerhetsansvarig Daniel Dietmann säger såhär om valet man gjorde:

– Vi önskade få visitera om supportrarna som fanns på den sektion där pyrotekniken antändes, men det gick inte då majoriteten av supportrarna inte accepterade detta. Därför plockades de ut från arenan.

Flera nya åtgärder

Under fredagen gästas Scaniarinken av DIF-fans. SSK har nu vidtagit en rad åtgärder för att det inte ska bli stök. Risken är annars att fans väljer bort derbyna, menar SSK:s supporterklubb.

DIF:s supporterklubb Järnkaminerna har avböjt intervju.

Hör om åtgärderna inför derbyt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.