Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ska politikerna informeras vid vissa anställningar i Nykvarn – hör kommunchefen Carina Braun. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Efter kritiken mot Nykvarns kommun – nu ska politikerna informeras om ”känsliga” rekryteringar

Publicerad

Vid ”känsliga” rekryteringar ska politikerna i personalutskottet informeras. Det har Nykvarns kommun nu bestämt efter kritiken om att flera anhöriga till höga chefer anställts på kommunen.

– Allt vi gör ska vara så transparent vi bara kan, säger Carina Braun, chef för samordning och internt stöd.

Det var efter att anhöriga till tre höga chefer och en politiker fått jobb på Nykvarns kommun det senaste året som en extern utredning tillsattes. Något som LT var först med att berätta.

Den kom fram till att rekryteringarna i all väsentlighet skett i enlighet med kommunens mall för hur rekryteringar ska genomföras.

Specifika rekryteringar sekretessbeläggs

Rapporten gav också flera förbättringsförslag – däribland att förlänga tidsperioden, som idag är en vecka, för annonsering av nya tjänster.

Delarna i rapporten som handlade om de specifika rekryteringarna som granskades har kommunen sekretessbelagt.

Mer insyn i känsliga rekryteringar

Var inte syftet med rapporten att kunna visa på att allt gått rätt till, väcker inte det fler frågor än ger svar?

– Nej vi har bara maskat de detaljer som handlar om personer. Det framkommer med all tydlighet vad resultat var, vad man kom fram till, hur metoden har genomförts och sen vilka förbättringsförslag, säger Carina Braun, chef för samordning och internt stöd på Nykvarns kommun.

Kommunen ska nu titta över förbättringsförslagen de fått och överväga om de ska införas, men det är alltså redan nu bestämt att ge politikerna mer insyn i känsliga rekryteringar.

Hör mer i videon ovan hur Nykvarns kommun tänker framåt kring frågan om rekryteringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.