Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det nya kulturhuset som beräknas kosta 123 miljoner kronor. Hör Järnabornas reaktioner: ”Hoppla, då finns det pengar!” Foto: Maja Flygt/SVT

Så blir nya kulturhuset i Järna

Publicerad

I det nya kulturhuset ska det bland annat finnas plats för bibliotek, fritidsgård, kulturskola och en scen. Dessutom ska det vara möjligt för föreningar att hyra lokalerna för olika aktiviteter.

Redan 2008 påbörjades planerna för ett nytt kulturhus i Järna, sedan dess har det varit många turer. Men i mars ska bygget av det nya kulturhuset äntligen börja.

– Det blir både en tillbyggnad och en upprustning av lokalerna som ska stå klart om ett och ett halvt år, säger Hanna Klingborg (MP), ordförande i Järna kommundelsnämnd.

Prislappen för bygget har blivit allt högre med tiden, dyrare materialkostnader beskrivs vara en av förklaringarna. Nu beräknas det kosta 123 miljoner kronor.

I tuffa ekonomiska tider, är det värt pengarna?

– Ja absolut, vi har undersökt många olika alternativ. Det skulle troligen bli dyrare att bygga på en helt ny plats, men det som är utmanade med den här tomten är att det ligger precis intill tågspåret och är en liten fastighet. Det blir många speciallösningar för att kunna rymma allt vi vill. Vi satsar också på att bygga i hållbara material, säger Hanna Klingborg (MP).

Se hur det nya bygget ska se ut och hur Järnaborna reagerar i videon ovan.

Turerna kring kulturhuset Futurum

  • 2008 – Planerna för en utbyggnad av Futurum påbörjas.
  • 2010 – Bygget ska starta, men blir inte av på grund av finanskrisen.
  • 2019 – En förstudie genomförs om vad som ska ske med Futurums framtid.
  • 2021 – Skisser för utbyggnaden presenteras. 94 miljoner kronor avsätts.
  • Februari 2022 – Kostnaden ökar till 108 miljoner kronor. Anledningen beskrivs vara omfattande markarbete och högre materialkostnader.
  • September 2022 – Kostnaden ökar till 123 miljoner kronor.
  • Mars/april 2023 – Bygget påbörjas.

Källa: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.