”Väldigt lite matavfall här i” säger avfallshanteraren som granskar innehållet i de gröna soppåsarna. Foto: Linda Asmar/SVT

Efter missbruket av gröna påsar – nu tas handtagen bort

Uppdaterad
Publicerad

Efter de tilltagande problemen med att de gröna avfallspåsar används till annat än matavfall, så har nu nya påsar tagits fram – utan handtag. Men det är bara en tillfällig lösning.

SVT rapporterade nyligen om att Telge återvinning sett ett kraftigt ökat felanvändande av de gröna avfallspåsarna i bland annat Södertälje och Nykvarn. Tajmingen gjorde att bolaget kopplade ihop det med att skatten på plastpåsar infördes i maj i fjol.

Nu har det kommunala bolaget gjort ändringar på påsarna för att försvåra användingen, vilket LT var först att rapportera om.

Sophantering i Södertälje

– Vi har klippt handtagen för att folk inte ska tycka det är så roligt att använda på ett annat sätt än den är avsedd för, säger Naiara Pereira Cunha (MP), ordförande i Telge återvinning, till tidningen.

Tillfällig lösning

Påsen är på tillfälligt besök och planen är att ta fram en helt fossilfri påse i slutet av nästa år.

– Men det här med att påsen av många används till att slänga vad som helst var ett akut problem som vi behövde fixa redan nu, säger Naiara Pereira Cunha till LT.

Se vad avfallshanteraren hittar när påsarnas innehåll granskas:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophantering i Södertälje

Mer i ämnet