Spela videon för att höra SD-politikern Tommy Hansson kommentera åtalet och tweeten: Jag ville ifrågasätta att den personen ska vara polis. Foto: SVT

Efter omtalad tweet – nu åtalas SD-politikern Tommy Hansson

Uppdaterad
Publicerad

”Mentalsjukdom är tydligen inte längre något hinder för att bli polis”. Det skrev Sverigedemokraten Tommy Hansson i Södertälje under ett twitterinlägg från polisen. Tommy Hanssons tweet raderades senare men nu åtalas han för hets mot folkgrupp.

Det var i juni som Tommy Hansson, ledamot i kommunfullmäktige och lokal SD-profil, fick hård kritik efter ha kommenterat ett inlägg som polisen delat. Inlägget handlade om en polis som varken identifierade sig som man eller kvinna.

Förnekar brott

Till SVT Nyheter säger Tommy Hansson att han förnekar brott:

– Jag förnekar det påstådda brottet hets mot folkgrupp eftersom jag inte har syftat på nån speciell grupp när jag skrev tweeten.

”Mindre stabil”

Tommy Hansson menar att han skrev tweeten för att starta en diskussion.

– Jag vill ifrågasätta om det är lämpligt att en person med den speciella problematiken är lämplig att vara polis.

Hur kommer det sig?

– Ja, jag uppfattar en sån person som mindre stabil.

Den här personen kanske har stabilitet. Det är bara det att den inte identifierar sig som varken man eller kvinna.

– Det får stå för den personen då. Jag har inget mer att tillägga där, säger Tommy Hansson.

”Låter det ha sin gång”

SVT har varit i kontakt med SD:s ordförande i Södertälje, Joachim Hagström, han säger att de står fast vid att agerandet var olämpligt.

– Det är som det är. Om en åklagare vill gå vidare med ärendet så är det från vårt håll bara att låta det ha sin gång, säger Joachim Hagström, partiets ordförande i Södertälje.

Video: ”Uttryckte mig för hårt”

I juni fick Tommy Hansson även kritik från Sverigedemokraternas gruppledare i Södertälje, Beata Milewczyk, och hon kallade Tommy Hanssons agerande olämpligt. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.