Match inför tomma läktare var en vanlig syn under pandemin. Men stödet handlade inte om att man ersatte förlorade biljettintäkter rakt av, utan om att föreningar stöttades som arbetsgivare. Om personal fick gå ner i arbetstid på grund av att klubben inte hade råd att betala ut full lön så täckte staten upp utebliven lön. Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN

Efter pandemin – klubbar behövde betala tillbaka en halv miljon i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Ishockeyklubben Södertälje Sportklubb är den förening i Södertälje som måste betala tillbaka mest pengar till staten, efter det stöd man fick under pandemin. Det visar en ny sammanställning.

Drygt 500 idrottsklubbar och idrottsbolag i landet behöver nu betala tillbaka totalt 89 miljoner kronor till staten, det visar siffror från en ny sammanställning från nyhetsbyrån Siren.

Anledningen till att pengarna ska återbetalas är att klubbarna inte hade underlag för alla arbetstimmar man sökte stöd för under pandemin eller att man inte använt allt stöd man ansökt om, enligt Tillväxtverket.

SSK ska betala tillbaka 288 615 kronor, Syrianska FC 72 056 kronor och Södertälje Simsällskap 76 959 kronor. Dessa föreningar är de som har högst återbetalningsbelopp i kommunen.

Korttidspermittering var ett av de största krisstöden under corona-pandemin för föreningar och företag. Det innebar att arbetsgivare kunde minska anställdas arbetstid utan att sänka lönen, och få stöd från staten för att täcka den del av lönen man inte hade råd att betala ut.

AIK fotbollsklubb sticker ut

För SSK:s konkurrenter i länet så handlar det om större summor. AIK Hockey ska betala tillbaka nästan tre miljoner. Även Djurgården Hockey ska betala tillbaka ungefär 400 000 kronor.

Fotbollsklubben AIK är en av idrottsklubbarna i Sverige som ska betala tillbaka mest – för dem handlar det om nästan 6 miljoner. På deras hemsida skriver de sedan tidigare:

”Vi är oerhört förvånade över Tillväxtverkets beslut. Att pandemin, samt de fullständiga publikrestriktioner som infördes i samband med denna, medförde stora ekonomiska svårigheter för AIK Fotboll och för andra fotbollsklubbar råder inget tvivel om. Däremot har Tillväxtverket gjort bedömningen att AIK Fotboll befann sig i ekonomiska svårigheter under de år som närmast föregick pandemin vilka, enligt verkets uppfattning, innebar att bolaget inte skulle vara kvalificerat för stöd för korttidsarbete.”

Klubbarna har haft möjlighet att försöka överklaga beslutet. Domstolarna har hittills gått mer eller mindre unisont på Tillväxtverkets linje. Ett flertal avslag har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.