Patriarken här tillsammans med de två syrisk-ortodoxa biskoparna i Sverige, Ablahad Gallo Shabo och Benjamin Atas. Bilden är tagen 2015 i St Jakobkatedralen i Södertälje. Foto: Linda Asmar

Efter patriarkens önskan: Stiften välkomnar sammanslagning

Uppdaterad
Publicerad

Det var en konflikt på 90-talet som splittrade syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige till två stift och två biskopar. Under sitt Sverigebesök deklarerade kyrkans högsta ledare, patriark Ignatius Aphrem II, att han önskar se en sammanslagning. Något som nu välkomnas av bägge kyrkostiften.

Tidigare på tisdagen kunde SVT berätta att den syrisk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, patriark Ignatius Aphrem II hoppas att de två kyrkostiften i Sverige ska slås ihop. Idag har kyrkan två biskopar under två stift, bägge med huvudsäten i Södertälje, som vardera har ett 20-tal kyrkor under sig.

Aydin Zette Challma, ordförande för ena stiftet, Syrisk-ortodoxa ärkestiftet som biskop Ablahad Gallo Shabo hör till, välkomnar patriarkens initiativ.

– Det kommer vara till vår stora glädje, stolthet och rikedom om våra kyrkor och stift slås ihop. Det skulle vara en stor dröm som går i uppfyllelse, säger han och tillägger:

– Det är jätteviktigt, inte minst för våra ungdomar och för folkets enighet, att vi visar vägen och står enade som en röst.

Foto: Privat

”Ny fråga för oss”

Även Suleyman Kurt, ordförande för Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap med biskop Benjamin Atas i spetsen, är positiv.

– Vi har inte diskuterat den här frågan, den är ny för oss  och det är första gången vi hör patriarken säga detta. Men varför inte? Vi har inget emot det andra stiftet, vi har bra samarbete med dem och om patriarken vill detta så varför inte, säger han.

Foto: Privat

Vilka fördelar ser du med en sammanslagning?

– Just nu kan jag inte säga något konkret då det inte är aktuellt än. Vi får se i framtiden.

Hur långt i framtiden tror du det handlar om?

– Det är en process, jag kan inte säga om det är en månad eller ett år.

Det handlar inte snarare om 10 eller 20 år framåt, alltså?

– Nej, jag tror inte det är så långt dit. När det väl blir aktuellt kan det gå fortare än vad man tror, säger Suleyman Kurt.

Hårt arbete

Det har tidigare funnits ett aktivt arbete för att förbättra relationen mellan de båda stiften – vilket bägge ordföranden tycker har gett resultat. Dock har man inte diskuterat en sammanslagning.

I måndagskväll i satt bägge i ett gemensamt möte med patriarken. Men även då var det andra frågor på dagordningen.

Aydin Zette Challma, ser bara fördelar med att stiften blir ett, även om han, tillskillnad från Suleyman Kurt, tror att det kommer ta tid.

– Det är inget man gör över en dag – inte efter alla dessa år av konflikter. Det är ett stort steg bara att vi numera kan träffas och sitta ner med varandra. Det kommer att krävas mycket hårt arbete för att få till och det är något vi alla önskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.