Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Retroaktivt reducering av pendeltågstrafiken – fortfarande högt vite för MTR Foto: SVT

Trafikförvaltningen ändrade beställningen – då undkom MTR höga böter

Publicerad

Efter allt kaos med pendeltågen tog Trafikförvaltningen och MTR beslutet att reducera pendeltågstrafiken till 90 procent, för att trafiken skulle bli mer pålitlig. Trots att beslutet togs den 28 april så gällde det från och med den 1 april.

Trafikförvaltningen lade en grundbeställning för kommande år gällande pendeltågtrafiken under hösten, men det finns möjlighet att justera beställningen efter behov. Efter reduceringen i april så minskade vitet för MTR för trafiken de inte körde. Något som Södermanlands Nyheter rapporterade.

– De här problemen började redan före den 1 april, så vi tycker att det är rimligt att vi justerade den här beställningen från den 1 april, även om beslutet togs formellt den 28 april, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL.

Regionrådet: Stabil pendeltågstrafik viktigast

Niklas Ekström, kommunikationsansvarig för pendeltågen på MTR, berättar att MTR tycker att reduceringen är bra för framförallt resenärerna, då det blir en mer förutsägbar pendeltågstrafik. Det blir även mindre kostnader och inkomst för MTR.

– Det blir lite mindre vite, men också mindre ersättning än om vi kör 100 procent, säger Niklas Ekström.

Via regionrådssekreterare Linna Fredström svarar Anton Fendert (MP) i ett mail till SVT:

 ”Det absolut viktigaste just nu är att vi får en stabil pendeltågstrafik. Den här våren har drabbat pendlarna väldigt hårt och varken jag eller förvaltningen är nöjda med hur MTR hanterat detta, vilket också spelar in i vårt beslut att påbörja en ny upphandling. Men på kort sikt behöver vi få till en mer pålitlig trafik och då har förvaltningen gjort bedömningen att detta är nödvändigt.”

Hör Claes Keisu berätta om reduceringen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.