Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit värre än man befarade i pendeltågstrafiken. Det säger SL:s presstalesperson Elin Lindström. Foto: SVT

SL om fortsatta tågkaoset: ”Upp till hälften av avgångarna inställda”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom pendeltågstrafiken de senaste dagarna har varit sämre än vad man trodde det skulle bli. Det har varit färre avgångar än planerat.

– Det har varit en del akut inställda tåg. I praktiken har mellan trettio till femtio procent av trafiken varit indragen de senaste dagarna, säger Elin Lindström, SL:s presstalesperson.

Den rådande personalbristen på lokförare, mycket på grund av sjukskrivningar, har gjort att MTR planerar för inställda pendeltåg. Förra veckan och den kommande skulle cirka 17 procent av tågen vara inställda, men nu har det blivit fler än väntat. Mellan trettio och femtio procent av tågen har blivit indragna bara senaste dagarna.

– Det här är kostsamt för MTR. Vi betalar inte för inställda avgångar eller när resenärer tar taxi. Dessutom utgår det vite när ett upphandlat bolag inte följer vad som avtalats, säger Elin Lindström.

MTR skriver i ett mejl till SVT att det är beklagligt att resenärer drabbats och att situationen påverkar företaget ekonomiskt. Än så länge är det för tidigt att uttala sig om förlusterna.

Nu befarar SL att tågsituationen kan bli ännu värre eftersom vädret väntas påverka trafiken de kommande dagarna.

”Många mår dåligt”

Enligt berörda fackförbund beror personalbristen främst på hög sjukfrånvaro bland lokförare. Bakgrunden är att hälften av tågen, med start i onsdags den 1 mars, körs utan tågvärdar ombord. Detta sammanföll med många inställda avgångar till följd av personalbrist.

Lokföraren Nils Westberg Ahlmark som är engagerad i ”Rör inte min tågvärd” tror att den höga sjukfrånvaron kommer att hålla i sig.

– Många mår väldigt dåligt av att tågvärdarna tas bort och att de ska köra tågen ensamma, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.