Skepparen Jan Fagerström och legendariske Ejdernräddaren Gert Ekström gläds åt Riksantikvarieämbetets present på 400 000 kronor. Nu hoppas de på premiärtur till Birka på nationaldagen 6 juni. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Ejdern firar 140 år – på torra land: ”Hoppas åka till Birka på nationaldagen”

Uppdaterad
Publicerad

Kajen intill bron vid Maren gapar tom. Klassiska ångfartyget Ejdern som fyllde 140 år i torsdags befinner sig, trots att säsongen borde vara igång, nämligen sedan en tid på varv i Stockholm.

– Vi hoppas att första turen blir till Birka på nationaldagen, säger skeppare Jan Fagerström som tillsammans med legendariske Ejdernräddaren Gert Ekström gläds åt Riksantikvarieämbetets present på 400 000 kronor som räddar föreningen i coronakrisen.

SVT Södertälje besökte Mälarvarvet på långholmen i Stockholm och fick en tjuvtitt av hur renoveringsarbetet går och hur torsdagens 140 årsfirande var. Kolla in videon ovan!

Fakta om Ejdern

S/S EJDERN.

Byggd 1880 av Göteborgs Mekaniska Verkstad, Göteborg.

Varvsnummer. 210.

Dimensioner. 22,39 x 4,49 x 1,70 m.

Efter ombyggnad. Brt. 59.

Maskineri. En ångmaskin.

Effekt. 48 kW.

Knop. 8,0.

Efter maskinbyte. En EllWe diesel.

Effekt. 26 kW.

Knop. 2,0.

Efter maskinbyte. En ångmaskin.

Effekt. 48 kW.

Knop. 8,0.

Passagerare. 145.

Efter omklassning. 90.

RN. 2136.

Källa: www.faktaomfartyg.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.