Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadsrättföreningar kapas eller tas över av kriminella personer för att lura köpare på pengar – ett brottsligt upplägg som inte förvånar Ekobrottsmyndigheten. Hör Sara Persson på myndigheten. Foto: Johanna Talamo/SVT

Ekobrottsmyndigheten: Vanligare med kapningar av bostadsrättsföreningar

Publicerad

Bostadsrättsföreningar som systematiskt töms på pengar har blivit ett vanligare brottsupplägg hos oseriösa aktörer och kriminella personer, enligt Ekobrottsmyndigheten.

– Vi har sett flera gånger hur bostadsrättsföreningar kapas, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på myndigheten.

Varje år flödar omkring 120 miljarder igenom landets bostadsrättsföreningar. Det gör föreningarna attraktiva för oseriösa aktörer och kriminella.

– Det är inte småfusk eller att man vill ha lite pengar vid sidan av, utan det har funnits kopplingar till grov organiserad brottslighet säger Sara Persson, på Ekobrottsmyndigheten.

Brf-fusket

SVT Nyheter Södertälje kan bland annat visa hur en företagare från Södertälje tömt bostadsrättsföreningar på pengar via systematiskt fusk och avancerade brottsupplägg. Något som drabbat hundratals köpare.

Tusentals föreningar drabbade av ekobrott

En rapport från 2019 som branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm gjorde visade att runt 3 000 bostadsrättsföreningar drabbats av av ekonomisk brottslighet, men mörkertalet tros vara stort.

Rapporten baseras delvis på en enkätundersökning där 25 procent av bostadsrättsföreningarna sa att de inte vet om föreningen utsatts eller ej.

Advokaten och konkursförvaltaren Niklas Emthén stämmer in i bilden av att det blivit allt vanligare att använda bostadsrättsföreningar som brottsverktyg.

– Det försvinner ut pengar åt alla möjliga håll och i flera fall så har vi haft skäl att misstänka att pengarna hamnar i kriminella personers händer.

Svårt att få tillbaka pengarna

Han har jobbat med många konkurser i framförallt aktiebolag, men även bostadsrättsföreningar och säger att det ofta är svårt att få tillbaka pengarna till borgenärerna.

– Det är ganska komplexa transaktioner som sker i många led och när det pengarna väl hamnar hos slutdestinationen så är de för långt borta för att vi ska komma åt dem.

Hör brottsförebyggande specialisten Sara Persson i videon ovan om varför bostadsrättsföreningar är såbara för ekonomisk brottslighet.

Har din förening varit utsatt för ekonomisk brottslighet eller har du tips på något annat vi borde granska? Mejla oss på sodertalje@svt.se

FAKTA: EKOBROTT

Ekonomisk brottslighet, också kallad ekobrott, är ett samlingsbegrepp som innehåller olika typer av brott. De två vanligaste ekobrotten är skattebrott och bokföringsbrott.

Att anmäla ekobrott kan vem som helst göra. De flesta brott som Ekobrottsmyndigheten utreder har anmälts av konkursförvaltare, Skatteverket och allmänheten.

Det finns ingen specifik siffra för vad ekobrotten kostar samhället varje år, men en rapport som nyligen gavs ut av Stockholms Handelskammare visar att den kriminella ekonomin uppgår till minst 150 miljarder kronor årligen.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet