Ella Bohlin (KD): ”Kunde inte ställa geografiska krav”

Publicerad

Patienter på hjärt- och kärlcentrum i Södertälje oroas av att mottagningen inte vann upphandlingen och nu tvingas stänga. De befarar att de ska behöva åka långt för rätt vård. Men enligt barn-och äldrelandstingsråd går det inte att på förhand bestämma var mottagningarna ska ligga.

Tidigare i år beslutade landstinget att upphandla nya avtal för den öppna specialistvården för hjärt- och kärlpatienter eftersom de gamla avtalen löper ut i december. De beslutade samtidigt att de i dagsläget sex klinikerna skulle centraliseras och bli totalt tre stycken. Hjärt- kärlcentrum i Södertälje förlorade upphandlingen och kommer därför inte att drivas vidare i nuvarande form.

En av invändningarna som förts fram från patienter är det kommer att bli långt att åka för hjärtsjuka i Södertälje, det är inte klart i nuläget var de tre mottagningarna kommer att ligga men att ha med geografisk placering som krav i upphandlingen var inte möjligt enligt Ella Bolin (KD).

– Dels kunde vi inte göra det eftersom vårdgivarna kanske har befintliga lokaler redan, sedan måste vi se till att de kardiologiska centrum vi har ska kunna ha utbildning och forskning, säger hon.

”Ska få bästa vården”

Hon vill lugna de patienter som är oroliga i Södertälje.

– Alla som har problem med hjärtat och bor i Södertälje ska få den bästa vården, det som vi gör är att förstärka resurser primärvårdens ska gå till kompetensutveckling och bemanning.

Hon menar att mottagningen också om de vill, skulle kunna finnas kvar i framtiden, fast med ett annat uppdrag.

– De kan fortsätta verka inom vårdvalet och bedriva verksamhet inom klinisk fysiologi och medicinsk service. Men de kommer inte att kunna vara en öppen hjärtmottagning på samma sätt som idag.

Är det verkligen det uppdraget som den här patientgruppen behöver?

– En del av patienterna har behov som kan mötas inom klinisk fysiologi och medicinsk service, så en del av dem kommer att kunna vara på mottagningen, men det får centret själva bestämma om de vill bedriva verksamheten under andra former.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.