”Mönsterlandet Sverige på väg mot asylbankrutt”. Så lyder rubriken i den nationella tidskriften Die Welt. Foto: Die Welt/TT

”En arabisk stad mitt i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska asylmodellen håller på att haverera och Södertälje är mer eller mindre ett getto. Det är budskapet i en artikel från den tyska tidningen Die Welt som i dag publicerades.

Den konservativa tidningen Die Welt publicerar under torsdagen ett reportage från Södertälje. Vinkeln på artikeln är att den svenska modellen med en generös flyktingpolitik har getts upp och att nu flyktingar som kom för några år sedan är för en stramare flyktingpolitik.

Boel Godner (S) och Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakoub är båda intervjuade i reportaget. Boel Godner säger till den tyska journalisten att det inte är någon panik när det kommer till det svenska flyktingmottagandet. Afram Yakoub däremot menar att gränsen är nådd.

– Situationen är utom kontroll. Vi ser områden som är mer eller mindre getton här, säger han i en videoinspelad intervju med den nationella tidningen Die Welt.

Vidare i texten beskrivs Södertälje som ”en arabisk stad mitt i Sverige”. Reportaget förklarar att det har skett en förändring i ”Bullerbyn” och att Sverige har gått från att vara stolt föregångsland när det kommer till en humanitär flyktingpolitik till att stänga sina gränser.

Kommunalrådet Boel Godner som själv är citerad i texten håller med om att Södertälje är en mycket segregerad stad. Hon har läst den tyska artikeln och känner igen andemeningen från andra internationella medier som besökt staden.

– Jag har haft över 100 tidningar, radio eller tv-stationer här. Många har en tes som de vill bekräfta men så känner jag inte att det var med Die Welt. Bilden av Södertälje är olika beroende på vem här i staden man frågar, säger hon.

Håller du med om att det finns getton i kommunen?

– Det uttrycket skulle jag inte använda. Men jag tror att vi är Sveriges mest segregerade kommun och det kan vi skylla EBO-lagen på.

Läs artikeln ”Mönsterlandet Sverige på väg mot asylbankrutt” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer