Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brevet som skickas ut kan vara vilseledande enligt kyrkogårdschefen, starta videon för att se brevet med erbjudandet på närmare håll. Foto: Moa Bergman/SVT

Erbjudande från företag förvirrar gravägare i Södertälje: Ser ut som en faktura

Uppdaterad
Publicerad

Ett brev har skickats till flera gravinnehavare i länet från ett privat företag med erbjudande om gravskötsel. Men många har misstolkat erbjudandet som en faktura skickat på uppdrag av Svenska kyrkan.

– Så betalar man det utan att inse vad det handlar om, säger Johan Torstensson, kyrkogårdschef på Svenska kyrkan i Södertälje.

Flera gravrättsinnehavare har hört av sig till församlingen i Södertälje och flaggat för att breven ser ut som en faktura skickat på uppdrag av kyrkan.

Breven är utformade som en faktura, men i finstilt text framgår det att det är ett erbjudande.

– De ser ganska lika ut de som vi från Svenska kyrkan skickar ut, säger Johan Torstensson, som menar att många tolkar det som en del av kyrkans ordinarie gravskötsel.

Företaget bakom erbjudandet är Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB, och Svenska kyrkan vill understryka att de inte samarbetar med företaget.

Många anmälningar mot företaget

Företaget har blivit anmält till konsumentverket 184 gånger sedan 2022 från gravinnehavare från hela landet.

– Många gravrättsinnehavare är äldre, och det kanske inte är lätt alla gånger att förstå vad det handlar om, säger Johan Torstensson.

SVT har sökt företaget Gravskötsel & omvårdnad i Sverige AB för en kommentar.

Starta videon för att höra mer och se brevet som skapar förvirring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.