”Vi måste bli bättre på att fråga om problemen” säger Christina Gustafsson, på social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun. Foto: SVT

Ett år efter nya lagen: Få spelberoende söker hjälp hos kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet måste Sveriges kommuner kunna erbjuda hjälp till personer som missbrukar spel om pengar. Men hittills är det få som sökt den hjälpen, det visar SVT:s kartläggning.

– Det är ett tillstånd som många känner en skam inför, säger Christina Gustafsson, chef på social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun.

Två procent av befolkningen lider av spelmissbruk – och trots att det sedan årsskiftet blev lag på att kommunerna måste erbjuda behandling så har de flesta kommuner i Stockholms län bara blivit kontaktade av en handfull personer. Det visar SVT:s kartläggning av hur många som sökt spelbehandling det senaste året.

I Södertälje har man rustat sig för det nya uppdraget genom att utbilda och informera personal. Den hjälp som erbjuds nu är samtal både individuellt och i grupp. Men hittills i år är det bara sex personer som vänt sig till kommunen för hjälp. I Nykvarn är det fyra och Salem en person. Allra flest personer har sökt behandling hos Stockholms stad, 54 personer och 20 hos Botkyrka kommun.

– Det är ett tillstånd som många känner en skam inför så det är inte alltid som man identifierar problematiken själv först eller söker hjälp för just det, säger Christina Gustafsson, chef på vuxenenheten på social- och omsorgskontoret i Södertälje kommun.

”Måste fråga om problemen”

För att fånga upp fler som är i behov av hjälp ska Södertälje kommun nu börja fråga om eventuella problem med spel i andra sammanhang än hos kommunens enhet för missbruk och beroende. Bland annat till personer som vänder sig till försörjningsstöd och barn- och ungdom med andra problem, ungefär på samma sätt som man idag frågar om alkohol och våld i nära relationer.

– Vi måste bli bättre på att fråga om problemen kan härledas till att man har hamnat i ett sådant beroende. Det finns lätta ”ja och nej”-frågor, säger Christina Gustafsson och ger några exempel:

  • Om man har spelat långa perioder
  • Om man har haft svårt att avbryta spelandet
  • Om man har förlorat pengar och försökt spela igen för att komma i kapp
  • Om det har inneburit stor problematik i familjesituationen
Foto: SVT

Hur ärliga svar tror du att ni kommer få?

– Tillräckligt för att man ska öka antalet som kanske kan hänvisas till rätt stöd och behandling. Vi vet att det finns en dold problematik, det finns – eller har funnits – väldigt mycket svartklubbar.

”Proaktiva arbetet viktigt”

Även landstinget erbjuder hjälp på beroendemottagningen lokalt i Södertälje. Och nu när även kommunerna är skyldiga att ha insatser finns en risk att personer som behöver vård bollas mellan aktörerna. Men samverkan med landstinget fungerar bra, uppger Christian Gustafsson.

Hon tror att det viktigaste arbetet är det som görs innan folk hamnar i missbruket.

– Det proaktiva arbetet är jätteviktigt. Vi måste ut i skolor och på andra ställen och informera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.