En illustration av hur skolan i Viksberg kan komma att se ut. På platsen är det idag hästhagar. Foto: Illustrationsbild från Södertälje kommun

Ett steg närmare ny skola i Viksberg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen klubbade politikerna igenom en detaljplan för en ny F–6-skola.

Södertälje kommun har, efter flera år av uppskjutningar, nu beslutat om en ny detaljplan för en skola i Viksberg. Tanken är att skolan, som ska bli en F-6-skola, ska stå klar 2018 och rymma cirka 450 elever.

– Det är en stor kväll i när vi ska klubba igenom en ny skola i Viksberg, äntligen, sa Håkan Buller (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande under kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Området växer fort

Anledningen till att skolan behövs är att området runt Viksberg har växt mycket de senaste tio åren. Antal invånare har gått från 400 personer till mellan 900 och 1300 personer.

Ett kontrakt mellan markägaren och Telge fastigheter finns redan idag, där Telge fastigheter nu köper marken för att bygga skolan. Markägaren ska själv bygga bostäder i området och tillsammans med kommunen så finansieras nya vägar och gatubelysning.

Skolan har dragit ut på tiden

Bygget av skolan i Viksberg har flera gånger skjutits upp, bland annat så har politikerna tidigare valt att istället satsa på en renovering av Brunnsängskolan. Upptäckten av vattensalamandrar i området har också kommit gjort att planerna dragit ut på tiden, men tanken är nu att markägaren och kommunen ska bygga dammar som salamandrarna kan använda.

Samtliga partier överrens

Enligt utbildningsnämndens ordförande Elof Hansjons (S) är det ännu inte klart exakt hur mycket skolan kommer kosta. Beslut om en investeringsbudget har inte fattats än, men han menar att behovet är skolan är stort.

– Vi behöver växa med just skolplatser i Viksberg, Ritorp och Brunnsäng, så det här kommer bli bra, säger han.

Inget parti motsatte sig planerna på skolan. Men under kommunfullmäktige passade David Winerdal (KD) på pika majoriteten:

– Det är många i Viksberg som har väntat länge på det här, så det är ju bra att det äntligen blir av, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.