Foto: SVT/TT

Extrem ökning av bilbränder – nu tar kommunen krafttag

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har brandkåren åkt på nästan lika många bilbränder som under hela fjolåret. Nu ska kommunen få bukt med problemen.

Hittills i år har Södertörns brandförsvarsförbund fått åka på 102 larm om fordonsbränder. I fjol fick brandkåren åka på 110 larm om bilbränder. Även om siffrorna inte är helt jämförbara (brandkåren bytte rapporteringsystem) så går det att se ett mönster – det brinner mycket i Södertälje just nu. En bild som även kommunen delar.

– Vi har sett en tydlig ökning, framför allt under första kvartalet, säger Michael McCarthy, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

Vanligtvis försäkringsbedrägeri eller ungdomsbrott

Enligt kommunen så handlar det vanligtvis om försäkringsbedrägerier eller ungdomar som har tänt på. Michael McCarthy menar att bränderna tidigare i år, som framförallt ägde rum i Hovsjö, har minskat till följd av de insatser kommunen gjort.

– Vi jobbade med sociala insater riktat mot ungdomar i området och extra bevakning. Vad vi har märkt så gav det resultat, säger han.

Nya utmaningar för kommunen

Ett problem nu är däremot att den senaste tidens bränder inte ägt rum i ett område, utan på många platser.

– Självklart gör det arbetet svårare eftersom det är svårare att bevaka ett större område, säger Michael McCarthy.

Kommunen tar ett krafttag just nu

Efter den senaste tidens oroligheter inför kommunen från och med på måndag att de väktare som jobbar åt kommunen ska fokusera extra på parkeringsplatser, speciellt i Saltskog och Fornhöjden. Under tisdagen ska även polisen, räddningstjänsten och kommunen träffas för att ta fram förslag på fler åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.